Inspiratie

Bedrijven die deelnemen aan de Bewust Veilig-dag, bepalen zelf hoe zij op deze dag het belang van veilig werken onder de aandacht brengen. Tijdens de afgelopen editie deden veel bedrijven mee aan de initiatieven van de organisatie, maar kwamen er ook weer veel leuke en creatieve eigen ideeën voorbij. Bekijk op deze pagina wat verschillende bedrijven tijdens de Bewust Veilig-dag 2023 organiseerden!

De initiatieven van Bewust Veilig

Tijdens de Bewust Veilig-dag op woensdag 29 maart organiseerden we drie online toolboxen. Drie specialisten gingen in op de onderwerpen ‘Omgaan met werkdruk’, ‘Werken met ladders en trappen’ en ‘Veilige elektrische arbeidsmiddelen op je werk’. De toolboxen zijn terug te kijken via www.bewustveilig.com/toolboxen.

Net als bij de afgelopen edities van de Bewust Veilig-dag stelden we ook dit jaar weer een Bewust Veilig-krant beschikbaar. Hierin konden werkgevers en werknemers lezen over de potentiële gevaren tijdens hun werk en hoe zij deze kunnen inperken. De krant is nog altijd – in vijf talen en verschillende formaten – te downloaden. Kijk hiervoor op www.bewustveilig.com/krant/.

 

Een nieuwe toevoeging aan de Bewust Veilig-dag was dit jaar onze webshop. Met verschillende promotieartikelen – van pennen en stressballen tot posters en bouwhekdoeken – konden bedrijven hun deelname aan de Bewust Veilig-dag promoten richting medewerkers, relaties en opdrachtgevers. Het was dan ook mooi dat de producten tijdens de Bewust Veilig-dag bij veel bedrijven terug te zien waren.

Workshop hein-gesprekje (kant-en-klare aanpak)

Bedrijven konden tijdens de Bewust Veilig-dag ook aan de slag met het hein-gesprekje. Het bureau achter hein® – het veiligheidsprogramma dat geen veiligheidsprogramma is – biedt hiervoor een kant-en-klare aanpak aan.

  • Organiseer workshops met hein-gesprekjes
  • Laat je collega’s kennismaken met de hein-taal (direct toepasbaar)
  • Maak veiligheid én je eigen rol op een leuke manier zichtbaar

Wil je meer weten over het hein-gesprekje en deze gratis aanpak? Kijk dan op www.veiligmethein.nl/hein-gesprekje.

Tijdens de Bewust Veilig-dag organiseerden Wij Techniek, ArboTechniek en Techniek Nederland gezamenlijk een toolbox over het veilig installeren van zonnepanelen. Trainers Hans Langendoen en Helen Klijnen reden met de Vakbus rond voor fysieke toolboxen, die zij daarnaast ook digitaal organiseerden in de vorm van een webinar.

Inspirerende voorbeelden

Schildersbedrijf van der Kruijs organiseerde een fotowedstrijd, waarmee deelnemers een diner voor twee personen konden winnen. Werknemers van het bedrijf werden uitgedaagd om een foto van zichzelf te maken, waarop te zien was wat veilig en gezond werken voor hen betekent.

Heilijgers zette een vragenlijst uit met diverse vragen over veiligheid. Iedereen die op een manier betrokken is bij een of meerdere projecten van het bedrijf, mocht deze vragenlijst invullen en maakte daarmee kans op een cadeaubon ter waarde van 50 euro. In de week van de Bewust Veilig-dag zelf werden de resultaten uit de vragenlijst teruggekoppeld.

Vroom Funderingstechnieken besteedde aandacht aan het thema ‘zien en gezien worden’. In dit kader organiseerde het bedrijf de toolbox ‘Zie je mij? Zie ik jou’. Ook maakte het bedrijf een speciale video ter ondersteuning van deze toolbox.

De projectleiders, bedrijfsleiders, directie en KAM-coördinator van Qualm bezochten op 29 maart zoveel mogelijk van hun projectlocaties, om de Bewust Veilig-dag onder de aandacht te brengen. Daarbij stond niet alleen veiligheid op het werk centraal. Ook kreeg iedere medewerker een speciaal voor deze dag gemaakte ‘Bewust Veilig-thuistas’, met enkele veiligheidsartikelen voor thuis, een chocoladereep en een persoonlijke boodschap.

Kuijpers Bouw Heteren organiseerde voor zijn medewerkers een middagprogramma met zeven verschillende toolboxen. Deze toolboxen werden samen met enkele partnerbedrijven opgezet. Onderwerpen als onder meer veilig heisen, veilig werken met hoogwerkers en veilig verankeren kwamen aan bod, net als het hein-gesprekje.

Mavotrans stelde een volledig dagprogramma op voor de Bewust Veilig-dag 2023. ‘s Ochtends kregen medewerkers een mail over veilig rijden, waarbij zij via een link twee online quizzen konden spelen. Even erna vond een ontruimingsoefening plaats en ‘s middags organiseerde het bedrijf twee toolboxen.

Om extra aandacht te besteden aan veiligheid op het werk, ontwikkelde De Groot Installatiegroep het ‘Groot Veiligheidsspel Herman’. Medewerkers van het bedrijf kregen tijdens de Bewust Veilig-dag de gelegenheid om dit zelf ontwikkelde spel te spelen, waarin de veiligheidsregels van het bedrijf werden uitgelicht.

Bij J.P. van Eesteren | TBI werd op alle kantoor- en projectlocaties stilgestaan bij het belang van veilig werken. Naast fysieke veiligheid werden ook de thema’s digitale en sociale veiligheid besproken. Dit gebeurde door middel van toolboxen en gesprekken met collega’s.

Kroes Aannemingsbedrijf besteedde tijdens de Bewust Veilig-dag op verschillende manieren aandacht aan veiligheid op het werk. Zo werden er projectlocaties van het bedrijf bezocht, presentaties gegeven en eigen toolboxmeetings georganiseerd.

Aannemingsbedrijf Fraanje besteedde tijdens de Bewust Veilig-dag aandacht aan de veiligheid op de eigen bouwlocaties. Op verschillende bouwplaatsen werden werkplekinspecties uitgevoerd door medewerkers die zelf niet bij de projecten betrokken zijn.

H4A organiseerde voor alle medewerkers een Bewust Veilig-quiz. Via Mentimeter konden zij acht vragen beantwoorden over veilig werken.

Drie teams van Verweij Elektrotechniek gingen tijdens de Bewust Veilig-dag op pad. Zij bezochten verschillende projectlocaties, waar ze werkplekinspecties uitvoerden om zo het belang van veilig werken nog eens extra onder de aandacht te brengen.

Gerco Brandpreventie ging tijdens de Bewust Veilig-dag op bezoek bij de projectlocatie COA in Zeist. Hier vonden met collega’s van de buitendienst gesprekken plaats over veiligheid en werden veiligheidsinspecties uitgevoerd. Ook werden er lekkere Bewust Veilig-tompouces uitgedeeld.

Ook bij Balvert Betonstaal was er veel aandacht voor de Bewust Veilig-dag. Naast de Bewust Veilig-krant werden ook enkele zelfgemaakte artikelen uitgedeeld, waaronder zelfs een Bewust Veilig-Jengaspel. Op de stenen stonden allerlei verschillende termen die met veiligheid te maken hebben.

Merford pakte groots uit met de promotie van de Bewust Veilig-dag onder de eigen werknemers. Zij konden de Bewust Veilig-krant lezen, maar zagen ook op alle bouwplaatsen, op kantoor en in de fabriek verschillende Bewust Veilig-artikelen. Zo liet het bedrijf vlaggen, vloerstickers en chocolaatjes maken in de Bewust Veilig-huisstijl. Verder konden werknemers deelnemen aan speciale toolboxmeetings en een gezamenlijke informatieve lunch.

 

Initiatiefnemers

De Bewust Veilig-dag is een initiatief van Bouwend Nederland, Techniek Nederland, OnderhoudNL en Aannemersfederatie Nederland.
Lees meer over deze brancheverenigingen