Inspiratie

Op welke manier het belang van veilig en gezond werken tijdens de Bewust Veilig-dag onder de aandacht wordt gebracht, bepaalt ieder bedrijf zelf. Op zoek naar inspiratie? Bekijk dan op deze pagina hoe de deelnemende bedrijven van vorig jaar deze dag invulling gaven en welke initiatieven de organisatie dit jaar organiseert!

Uiteraard horen we ook graag hoe jullie op 29 maart 2023 extra aandacht besteden aan veiligheid op het werk. Wil jij jouw initiatief met ons delen? Gebruik het contactformulier, mail ons op info@bewustveilig.com of tag ons op Instagram (@bewust_veilig) en/of Twitter (@bewustveilig)! Gebruik hierbij ook de hashtag #bewustveilig2023.

De initiatieven van Bewust Veilig

 

Doet jouw bedrijf mee aan de Bewust Veilig-dag op 29 maart 2023? Wij helpen je graag om hier meer bekendheid aan te geven richting medewerkers, relaties en opdrachtgevers. Hiervoor kun je terecht op onze webshop met verschillende producten die een bijdrage leveren aan deze promotie. Wij zijn namelijk trots om jouw bedrijf als deelnemer te hebben, en jij kunt trots zijn dat je bedrijf aanhaakt bij deze dag. Dat stimuleren wij graag. Want Bewust Bezig = Bewust Veilig. Kijk welke producten je interessant vindt!

Workshop hein-gesprekje (kant-en-klare aanpak)

Wil je in één dag klaar zijn voor de Bewust Veilig-dag? Ga dan aan de slag met het hein-gesprekje. Het bureau achter hein® – het veiligheidsprogramma dat geen veiligheidsprogramma is – heeft een kant-en-klare aanpak voor je.

  • Organiseer workshops met hein-gesprekjes
  • Laat je collega’s kennismaken met de hein-taal (direct toepasbaar)
  • Maak veiligheid én je eigen rol op een leuke manier zichtbaar

Wil je meer weten over het hein-gesprekje en deze gratis aanpak? Kijk dan op www.veiligmethein.nl/hein-gesprekje.

Inspirerende voorbeelden (editie 2022)

Van Iersel Geveltechniek deelde op de Bewust Veilig-dag een eigen magazine uit. Ook ontwikkelde het bedrijf een uniek Veiligheidskwartet ontwikkeld, wat gespeeld kan worden in de bouwkeet en kantine. Het is zowel in het Nederlands als in het Engels te spelen. Daarnaast was er een fotowedstrijd die zowel op het Instagram-kanaal, LinkedIn als intern gedeeld wordt.

Vroom Funderingstechniek besteedde o.a. middels een toolbox extra tijd en aandacht aan het belang van orde en netheid. Aan medewerkers werden emmers (inclusief inhoud) verstrekt. De emmer kon als depot gebruikt worden om de bouwplaats opgeruimd en netjes te houden. Naast de emmers werden ook spillkits uitgedeeld om bodem(water)verontreinigingen snel en adequaat op te kunnen ruimen.

Heijmans beleefde een superdag. Heijmans CEO Ton Hillen: “Laten we met elkaar in gesprek gaan over veiligheid. Ook als er niks aan de hand is. Veiligheid gaat voor tijd en geld.” Ton ging in gesprek met diverse collega’s over veiligheid op de bouwplaats. Met hoofdingenieur-directeur Tjeerd Roozendaal van Rijkswaterstaat bespreekt hij de rol van een opdrachtgever. En met diverse collega’s heeft hij het over hoe een proactieve veiligheidscultuur kan worden gerealiseerd.

Speciaal voor de Bewust Veilig-dag van 2022 heeft Dura Vermeer de zevendelige videocampagne ‘Die zag je niet aankomen’ gedraaid. Daarin lieten veiligheidsexpert Pieter-Jan Licht en Dumpert-presentator René van Leeuwen zien wat de vijf grootste risico’s in de bouw en infra zijn. Met behulp van de video’s, intranetberichten, social media en emailnieuwsbrieven & een postmailing naar zowel eigen medewerkers als de top 500 onderaannemers en partners heeft Dura Vermeer aandacht geschonken aan deze risico’s.

Tijdens de Bewust Veilig-dag voerden alle werkmaatschappijen van Dura Vermeer een veiligheidsinspectie uit op een bouwplaats. Ook zijn er onder andere demonstraties gegeven over werken op hoogte, BHV-oefeningen gedaan, pubquizen gespeeld en presentaties gegeven.

Vrolijk plande speciaal voor deze dag een moment in voor alle teams van het bedrijf om een eigen ontwikkeld dobbelspel te spelen. Het spel was onderdeel van de eigen veiligheidscampagne Veilig Vrolijk Voorop.

Haldu Groep overhandigde elke medewerker een oranje shirt met daarop de tekst ‘Ik werk VEILIG of ik werk niet’. Op de Bewust Veilig Dag, waar iedereen dit shirt droeg, werd extra aandacht besteed aan de Safe Start; de overkoepelende term die Haldu Groep gebruikt om het personeel nóg bewuster te maken over veilig werken op de bouwplaats. Ook kon het personeel een educatieve veiligheidsquiz spelen.

Oosterhof Holman bracht op de Bewust Veilig-dag van 2022 een eigen veiligheidsmagazine uit, vol tips en verhalen van collega’s. Alle collega’s kregen een exemplaar thuisgestuurd.

Schildersbedrijf Groenenboom ging tijdens de Bewust Veilig-dag van 2022 langs bij diverse projecten voor werkplekinspecties. Tijdens deze inspecties deelden zij ook eigen EHBO-kits uit, met daarop een QR-code die linkt naar een prijsvraag waarmee een dinerbon te winnen was.

BINX organiseerde een interactief programma voor de Bewust Veilig-dag waarin verschillende aspecten over veiligheid terugkwamen. Naast diverse sprekers, konden medewerkers gevaarlijke situaties herkennen met Virtual Reality bril, werken op hoogte met de hoogwerker van Pfeiffer, een casus veiligheid oplossen en meedoen aan de pubquiz.

Klomp organiseerde – in samenwerking met Techniek Nederland – een fotowedstrijd met het thema ‘veilig en gezond werken’. Alle medewerkers van Klomp konden foto’s insturen die volgens hen lieten zien dat er binnen Klomp aandacht is voor gezond en veilig werken. Daarmee was een mooie prijs te winnen: een onvergetelijke race-ervaring voor 2 personen op het circuit van Zandvoort!

Aannemersbedrijf Haafkes heeft tijdens de Bewust Veilig-dag het werk op alle bouwplaatsen stilgelegd. In plaats daarvan werd het voltallige personeel uitgenodigd op kantoor, waar zij door middel van verschillende toolboxen in gesprek gingen over de veiligheid.

Inspirerende voorbeelden (eerdere jaren)

bam

BAM organiseerde in 2017 een fotowedstrijd waarbij mensen werd gevraagd een ‘safie’ (oftewel een veiligheids-selfie) te maken van een bepaald veiligheidsthema.

Verno-Verhuur

Verno Verhuur gaf in 2019 5 x twee GRATIS trainingen weg.

Logchies

Alle medewerkers van Logchies kregen in 2021 een ‘Bewust Veilig Thuis’ pakket toegestuurd met daarin een link naar de ‘Veilig Thuis Scan’.

Wits-Vastgoedonderhoud

Wits Vastgoedonderhoud bezocht in 2019 met hun roadshow meerdere projectlocaties waar ze met stellingskaarten met elkaar in gesprek gingen over veiligheid op de bouwplaats.

 

Initiatiefnemers

De Bewust Veilig-dag is een initiatief van Bouwend Nederland, Techniek Nederland, OnderhoudNL en Aannemersfederatie Nederland.
Lees meer over deze brancheverenigingen