Inspiratie

Op welke manier het belang van veilig en gezond werken tijdens de Bewust Veilig-dag onder de aandacht wordt gebracht, bepaalt ieder bedrijf zelf. Op zoek naar inspiratie? Bekijk dan op deze pagina hoe de deelnemende bedrijven van vorig jaar deze dag invulling gaven en welke initiatieven de organisatie dit jaar organiseert!

Uiteraard horen we ook graag hoe jullie op 29 maart 2023 extra aandacht besteden aan veiligheid op het werk. Wil jij jouw initiatief met ons delen? Gebruik het contactformulier, mail ons op info@bewustveilig.com of tag ons op Instagram (@bewust_veilig) en/of Twitter (@bewustveilig)! Gebruik hierbij ook de hashtag #bewustveilig2023.

De initiatieven van Bewust Veilig

Tijdens de Bewust Veilig-dag op woensdag 29 maart organiseren we drie online toolboxen. Drie specialisten zullen ingaan op de onderwerpen ‘Omgaan met werkdruk’, ‘Werken met ladders en trappen’ en ‘Veilige elektrische arbeidsmiddelen op je werk’. Zij delen hun eigen expertise én geven antwoord op jouw vragen. De toolboxen zijn live te volgen en ook later nog terug te kijken. Interesse? Ga naar www.bewustveilig.com/toolboxen voor meer informatie en om op de hoogte te blijven.

Net als bij de afgelopen edities van de Bewust Veilig-dag stellen we ook dit jaar weer een Bewust Veilig-krant beschikbaar. Hierin lezen werkgevers en werknemers meer over de potentiële gevaren tijdens hun werk en hoe zij deze kunnen inperken. De krant is in vijf talen en verschillende formaten te downloaden. Kijk hiervoor op www.bewustveilig.com/krant/.

 

Doet jouw bedrijf mee aan de Bewust Veilig-dag op 29 maart 2023? Wij helpen je graag om hier meer bekendheid aan te geven richting medewerkers, relaties en opdrachtgevers. Hiervoor kun je terecht op onze webshop met verschillende producten die een bijdrage leveren aan deze promotie. Wij zijn namelijk trots om jouw bedrijf als deelnemer te hebben, en jij kunt trots zijn dat je bedrijf aanhaakt bij deze dag. Dat stimuleren wij graag. Want Bewust Bezig = Bewust Veilig. Kijk welke producten je interessant vindt!

Workshop hein-gesprekje (kant-en-klare aanpak)

Wil je in één dag klaar zijn voor de Bewust Veilig-dag? Ga dan aan de slag met het hein-gesprekje. Het bureau achter hein® – het veiligheidsprogramma dat geen veiligheidsprogramma is – heeft een kant-en-klare aanpak voor je.

  • Organiseer workshops met hein-gesprekjes
  • Laat je collega’s kennismaken met de hein-taal (direct toepasbaar)
  • Maak veiligheid én je eigen rol op een leuke manier zichtbaar

Wil je meer weten over het hein-gesprekje en deze gratis aanpak? Kijk dan op www.veiligmethein.nl/hein-gesprekje.

Tijdens de Bewust Veilig-dag organiseren Wij Techniek, ArboTechniek en Techniek Nederland gezamenlijk een toolbox over het veilig installeren van zonnepanelen. Trainers Hans Langendoen en Helen Klijnen rijden met de Vakbus rond voor fysieke toolboxen, maar zullen deze ook digitaal organiseren in de vorm van een webinar.

Inspirerende voorbeelden

Schildersbedrijf van der Kruijs organiseert dit jaar een fotowedstrijd, waarmee een diner voor twee personen te winnen is. Werknemers van het bedrijf worden uitgedaagd om een foto van zichzelf te maken, waarop te zien is wat veilig en gezond werken voor hen betekent.

Heilijgers heeft een vragenlijst uitgezet met diverse vragen over veiligheid. Iedereen die op een manier betrokken is bij een of meerdere projecten van het bedrijf, mag deze vragenlijst invullen en maakt daarmee kans op een cadeaubon ter waarde van 50 euro. In de week van de Bewust Veilig-dag worden de resultaten uit de vragenlijst teruggekoppeld.

Vroom Funderingstechnieken besteedt tijdens de Bewust Veilig-dag aandacht aan het thema ‘zien en gezien worden’. In dit kader organiseert het bedrijf de toolbox ‘Zie je mij? Zie ik jou’. Ook maakte het bedrijf een speciale video ter ondersteuning van deze toolbox.

De projectleiders, bedrijfsleiders, directie en KAM-coördinator van Qualm bezoeken op 29 maart zoveel mogelijk van hun projectlocaties, om de Bewust Veilig-dag onder de aandacht te brengen. Daarbij staat niet alleen veiligheid op het werk centraal. Ook krijgt iedere medewerker een speciaal voor deze dag gemaakte ‘Bewust Veilig-thuistas’, met enkele veiligheidsartikelen voor thuis, een chocoladereep en een persoonlijke boodschap.

Kuijpers Bouw Heteren organiseert voor zijn medewerkers een middagprogramma met zeven verschillende toolboxen. Deze toolboxen zijn met enkele partnerbedrijven opgezet. Onderwerpen als onder meer veilig heisen, veilig werken met hoogwerkers en veilig verankeren komen aan bod, net als het hein-gesprekje.

Mavotrans heeft een volledig dagprogramma opgesteld voor de Bewust Veilig-dag 2023. ‘s Ochtends krijgen medewerkers een mail over veilig rijden, waarbij zij twee online quizzen kunnen spelen. Even erna vindt een ontruimingsoefening plaats en ‘s middags organiseert het bedrijf twee toolboxen.

Om extra aandacht te besteden aan veiligheid op het werk, ontwikkelde De Groot Installatiegroep het ‘Groot Veiligheidsspel Herman’. Medewerkers van het bedrijf krijgen tijdens de Bewust Veilig-dag de gelegenheid om dit zelf ontwikkelde spel te spelen, waarin de veiligheidsregels van het bedrijf worden uitgelicht.

Bij J.P. van Eesteren | TBI wordt op alle kantoor- en projectlocaties stilgestaan bij het belang van veilig werken. Naast fysieke veiligheid werden ook de thema’s digitale en sociale veiligheid besproken. Dit gebeurde door middel van toolboxen en gesprekken met collega’s.

Kroes Aannemingsbedrijf besteedt tijdens de Bewust Veilig-dag op verschillende manieren aandacht aan veiligheid op het werk. Zo worden er projectlocaties van het bedrijf bezocht, presentaties gegeven en eigen toolboxmeetings georganiseerd.

Aannemingsbedrijf Fraanje besteedt tijdens de Bewust Veilig-dag aandacht aan de veiligheid op de eigen bouwlocaties. Op verschillende bouwplaatsen worden werkplekinspecties uitgevoerd door medewerkers die zelf niet bij de projecten betrokken zijn.

H4A organiseerde voor alle medewerkers een Bewust Veilig-quiz. Via Mentimeter konden zij acht vragen beantwoorden over veilig werken.

Drie teams van Verweij Elektrotechniek gaan tijdens de Bewust Veilig-dag op pad. Zij bezoeken verschillende projectlocaties, waar ze werkplekinspecties uitvoeren om zo het belang van veilig werken nog eens extra onder de aandacht te brengen.

Gerco Brandpreventie gaat tijdens de Bewust Veilig-dag op bezoek bij de projectlocatie COA in Zeist. Hier vinden met collega’s van de buitendienst gesprekken plaats over veiligheid en worden veiligheidsinspecties uitgevoerd. Ook worden er lekkere Bewust Veilig-tompouces uitgedeeld.

 

Initiatiefnemers

De Bewust Veilig-dag is een initiatief van Bouwend Nederland, Techniek Nederland, OnderhoudNL en Aannemersfederatie Nederland.
Lees meer over deze brancheverenigingen