Inspiratie

Bedrijven die deelnemen aan de Bewust Veilig-dag, bepalen altijd zelf hoe zij op deze dag het belang van veilig werken onder de aandacht brengen. Tijdens de afgelopen editie deden veel bedrijven mee aan de initiatieven van de organisatie, maar kwamen er ook weer veel leuke en creatieve eigen ideeën voorbij. Bekijk op deze pagina wat verschillende bedrijven tijdens de Bewust Veilig-dag 2024 organiseerden!

De initiatieven van Bewust Veilig

In 2023 organiseerden we drie online toolboxen, die elk door een paar honderd mensen live werden gevolgd. Dit jaar pakten we het nog groter aan, en organiseerden we liefst zes verschillende toolboxen. Op de toolboxenpagina kun je de zes presentaties nog steeds terugkijken!

Ook in 2024 stelden we weer in vijf verschillende talen de gratis Bewust Veilig-krant beschikbaar. Hierin kwamen dit keer liefst acht verschillende veiligheidsonderwerpen aan bod waar veel mensen tijdens hun werk mee te maken krijgen. De Bewust Veilig-krant is op deze pagina nog steeds gratis te downloaden en printen.

Deelnemende bedrijven konden ook dit jaar weer promotieartikelen bestellen in onze webshop. Dat gebeurde dan ook massaal. Via social media en op werklocaties zagen we de posters, bouwhekdoeken en andere producten veelvuldig terugkomen!

Op een mooie manier hielp ook Arbotechniek bedrijven bij hun Bewust Veilig-dag. Bedrijven konden zich aanmelden voor een gratis toolbox op locatie van een van de Arbo-adviseurs van de organisatie.

Inspirerende voorbeelden (Bewust Veilig-dag 2024)

Net als vorig jaar besteden partnerbedrijven Kuijpers Bouw Heteren, Arendsen-Steel en Munco tijdens de Bewust Veilig-dag samen aandacht aan veilig werken. Dit jaar sluit bovendien ook infrapartner VDBH aan. De bedrijven organiseren een gezamenlijk dagprogramma op een projectlocaties, waar het personeel onder meer zes toolboxen volgt.

Berghege Heerkens Bouwgroep greep de Bewust Veilig-dag aan om een nieuwe ‘collega’ te introduceren: veiligheidsmascotte Bram. De naam Bram staat voor Bewust, Respectvol, Alert en Met elkaar. Bram komt voortaan terug in toolboxen, presentaties en andere (nieuws-)berichten over veiligheid van het bedrijf.

Schipper Kozijnen betrok de hele organisatie bij de Bewust Veilig-dag. Monteurs konden diverse presentaties en toolboxen volgen. Het managementteam bezocht een projectlocatie, voerde een werkplekinspectie uit en ging in gesprek over veiligheid met de onderaannemers en opdrachtgever. Tot slot werd er voor logistiek, productie- en kantoorpersoneel een film getoond en benadrukte de directeur het belang van veilig en gezond werken.

Aan de Stegge Twello organiseerde ‘s ochtends tijdens de Bewust Veilig-dag zijn eigen toolbox, zowel op projectlocaties als op kantoor. Deze ging over het digitale veiligheidsplatform B-Aware. ‘s Middags sloot het bedrijf aan bij de Bewust Veilig-toolbox ‘Veiligheidsgedrag: risico’s herkennen en bespreekbaar maken’.

De directie van Schadenberg Groep bezocht tijdens de Bewust Veilig-dag verschillende projectlocaties. Een van deze bezoekjes legden zij vast in een leuke vlog.

Sterk bv pakte door op het motto ‘Veiligheid versterkt als je samenwerkt’. Het bedrijf doopte zichzelf voor de Bewust Veilig-dag om tot team SV Sterk, wat staat voor Samen Veilig Sterk. Het team ging onder meer op de foto met hun speciale teamshirts.

Ook bij Unica stond 27 maart in het teken van bewustzijn rond veiligheid. Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, was te gast in een speciale live-uitzending van het bedrijf en medewerkers konden aan de slag met praktijksessies over het gebruik van rolsteigers. Daarnaast stonden er ook projectbezoeken op het programma. Tot slot maakte het bedrijf een speciale uitzending van zijn podcast ‘De wereld van techniek’, over de noodzaak van veiligheidsbewustzijn.

A&B Electrotechniek organiseerde een fotowedstrijd, waarbij medewerkers in een foto moesten laten zien wat veilig werken voor hen betekent. De twee winnaars ontvingen een cadeaubon. Op kantoor hield het bedrijf een brandoefening, die dankzij de drie BHV’ers snel en veilig is verlopen.

Voor Mavotrans begon de dag met een mail over veiligheid aan al het personeel, met daarbij ook een veiligheidsquiz. De rest van de dag bestond uit een toolbox over veilig rijden met de heftruck en een ontruimingsoefening. Tot slot presenteerde het bedrijf de vernieuwde stekeindbeveiliger ‘Eddie’, om zijn medewerkers nog beter te beschermen.

Dozon Bouwtechniek kreeg tijdens de Bewust Veilig-dag bezoek van hun klant WSI Techniek. Medewerkers van beide bedrijven konden workshops volgen van leveranciers, evenals een lezing over het gevaar van niet bewust bezig zijn met veiligheidsmaatregelen.

Vastgoedorganisatie Utrecht besteedde op verschillende manieren aandacht aan veiligheidsbewustzijn. Het personeel kreeg een kijkje achter de schermen bij het Stadskantoor om te zien hoe de veiligheid er geregeld is. Verschillende collega’s volgden ook een spoedcursus BHV/AED. Tot slot spraken ze in verschillende sessies over het belang van veilig werken.

Leden van de directie en het veiligheidsteam van Unsal Infratechniek bezochten op de Bewust Veilig-dag verschillende projectlocaties. Hier organiseerden zij toolboxen en werkplekinspecties en deelden ze aan al hun collega’s een Unsal-pet uit.

In aanloop naar de Bewust Veilig-dag 2024 vroeg Bouwgroep Peters zijn medewerkers om verbetersuggesties om veiliger te werken. Het winnende idee, hijshaken voor de containers, werd beloond. Daarnaast ontvingen medewerkers een Bouwgroep Peters Veiligheidsnieuwsbrief en konden ze meedoen aan de workshop ‘Elkaar aanspreken op veiligheid’.

Inspirerende voorbeelden (Bewust Veilig-dag 2023)

Bouwgroep Peters lanceerde de eigen veiligheidscampagne ‘Een veilige situatie op elke bouwlocatie!’. De directie bezocht diverse bouwlocaties om de nieuwe campagne te presenteren. Er werden speciaal gemaakte spandoeken opgehangen en alle medewerkers ontvingen een traktatie.

Schildersbedrijf van der Kruijs organiseerde een fotowedstrijd, waarmee deelnemers een diner voor twee personen konden winnen. Werknemers van het bedrijf werden uitgedaagd om een foto van zichzelf te maken, waarop te zien was wat veilig en gezond werken voor hen betekent.

Heilijgers zette een vragenlijst uit met diverse vragen over veiligheid. Iedereen die op een manier betrokken is bij een of meerdere projecten van het bedrijf, mocht deze vragenlijst invullen en maakte daarmee kans op een cadeaubon ter waarde van 50 euro. In de week van de Bewust Veilig-dag zelf werden de resultaten uit de vragenlijst teruggekoppeld.

Vroom Funderingstechnieken besteedde aandacht aan het thema ‘zien en gezien worden’. In dit kader organiseerde het bedrijf de toolbox ‘Zie je mij? Zie ik jou’. Ook maakte het bedrijf een speciale video ter ondersteuning van deze toolbox.

De projectleiders, bedrijfsleiders, directie en KAM-coördinator van Qualm bezochten op 29 maart zoveel mogelijk van hun projectlocaties, om de Bewust Veilig-dag onder de aandacht te brengen. Daarbij stond niet alleen veiligheid op het werk centraal. Ook kreeg iedere medewerker een speciaal voor deze dag gemaakte ‘Bewust Veilig-thuistas’, met enkele veiligheidsartikelen voor thuis, een chocoladereep en een persoonlijke boodschap.

Kuijpers Bouw Heteren organiseerde voor zijn medewerkers een middagprogramma met zeven verschillende toolboxen. Deze toolboxen werden samen met enkele partnerbedrijven opgezet. Onderwerpen als onder meer veilig heisen, veilig werken met hoogwerkers en veilig verankeren kwamen aan bod, net als het hein-gesprekje.

Mavotrans stelde een volledig dagprogramma op voor de Bewust Veilig-dag 2023. ‘s Ochtends kregen medewerkers een mail over veilig rijden, waarbij zij via een link twee online quizzen konden spelen. Even erna vond een ontruimingsoefening plaats en ‘s middags organiseerde het bedrijf twee toolboxen.

Om extra aandacht te besteden aan veiligheid op het werk, ontwikkelde De Groot Installatiegroep het ‘Groot Veiligheidsspel Herman’. Medewerkers van het bedrijf kregen tijdens de Bewust Veilig-dag de gelegenheid om dit zelf ontwikkelde spel te spelen, waarin de veiligheidsregels van het bedrijf werden uitgelicht.

Bij J.P. van Eesteren | TBI werd op alle kantoor- en projectlocaties stilgestaan bij het belang van veilig werken. Naast fysieke veiligheid werden ook de thema’s digitale en sociale veiligheid besproken. Dit gebeurde door middel van toolboxen en gesprekken met collega’s.

Kroes Aannemingsbedrijf besteedde tijdens de Bewust Veilig-dag op verschillende manieren aandacht aan veiligheid op het werk. Zo werden er projectlocaties van het bedrijf bezocht, presentaties gegeven en eigen toolboxmeetings georganiseerd.

Aannemingsbedrijf Fraanje besteedde tijdens de Bewust Veilig-dag aandacht aan de veiligheid op de eigen bouwlocaties. Op verschillende bouwplaatsen werden werkplekinspecties uitgevoerd door medewerkers die zelf niet bij de projecten betrokken zijn.

H4A organiseerde voor alle medewerkers een Bewust Veilig-quiz. Via Mentimeter konden zij acht vragen beantwoorden over veilig werken.

Drie teams van Verweij Elektrotechniek gingen tijdens de Bewust Veilig-dag op pad. Zij bezochten verschillende projectlocaties, waar ze werkplekinspecties uitvoerden om zo het belang van veilig werken nog eens extra onder de aandacht te brengen.

Gerco Brandpreventie ging tijdens de Bewust Veilig-dag op bezoek bij de projectlocatie COA in Zeist. Hier vonden met collega’s van de buitendienst gesprekken plaats over veiligheid en werden veiligheidsinspecties uitgevoerd. Ook werden er lekkere Bewust Veilig-tompouces uitgedeeld.

Ook bij Balvert Betonstaal was er veel aandacht voor de Bewust Veilig-dag. Naast de Bewust Veilig-krant werden ook enkele zelfgemaakte artikelen uitgedeeld, waaronder zelfs een Bewust Veilig-Jengaspel. Op de stenen stonden allerlei verschillende termen die met veiligheid te maken hebben.

Merford pakte groots uit met de promotie van de Bewust Veilig-dag onder de eigen werknemers. Zij konden de Bewust Veilig-krant lezen, maar zagen ook op alle bouwplaatsen, op kantoor en in de fabriek verschillende Bewust Veilig-artikelen. Zo liet het bedrijf vlaggen, vloerstickers en chocolaatjes maken in de Bewust Veilig-huisstijl. Verder konden werknemers deelnemen aan speciale toolboxmeetings en een gezamenlijke informatieve lunch.

 

Initiatiefnemers

De Bewust Veilig-dag is een initiatief van Bouwend Nederland, Techniek Nederland, OnderhoudNL en Aannemersfederatie Nederland.
Lees meer over deze brancheverenigingen