“Iedereen wordt betrokken om risico’s te beperken”

… Wout Lemmens, hoofd KAM bij Bouwgroep Dijkstra Draisma geeft tekst en uitleg.

 

Iedereen wordt betrokken om risico’s te beperken

Een ongeluk zit soms in een klein hoekje. Het is daarom belangrijk om iedereen te betrekken en hierdoor risico’s te beperken. Wout: “We vinden het belangrijk dat iedereen op een zo veilig mogelijke plek kan werken. Dit geldt niet alleen voor onze eigen medewerkers, maar ook voor onderaannemers. Iedereen krijgt te maken met de bouwplaats regels en daarnaast organiseren we regelmatig veiligheidstrainingen en toolboxmeetings.”

Laatste Minuut Risico Analyse

“Vorig jaar speelden we met veel collega’s ons eigen Veiligheidsspel. Dit jaar hebben we gekozen voor iets anders”, aldus Wout Lemmens. Om te helpen bij de uitvoering van de Laatste Minuut Risico Analyse werden er vandaag LMRA kaartjes uitgedeeld. “We hebben deze kaartjes gemaakt met als doel de bouwplaats medewerkers bewust te maken van alle risico’s. Uitgangspunt hierbij is dat risicovolle activiteiten pas mogen starten wanneer de benodigde maatregelen zijn getroffen.”

Stresshelm

Op de bouwplaats, maar ook op kantoor loopt de spanning soms hoog op, vertelt Wout. “Hiervoor delen we naast de LMRA kaartjes ook stresshelmpjes uit. De stresshelm is een zachte helm en vergelijkbaar met een stressbal. Door in de helm te knijpen verhoogt de hartslag en de bloedsomloop. Dit zorgt voor een betere circulatie naar de hersenen. Ook helpt de stresshelm bij het voorkomen of verlichten van RSI en carpaal tunnel syndroom. Kortom: ideaal voor het verbeteren van de geestelijke en lichamelijke gezondheid.

www.bgdd.nl