Inspiratie

Veilig en gezond werken is van ons allemaal en kan niet genoeg aandacht krijgen. Daarop blijven Bouwend Nederland, Techniek Nederland, OnderhoudNL en Aannemersfederatie Nederland hameren tijdens de Bewust Veilig-dag. Eén dag per jaar waarop we met zijn allen aandacht besteden aan bewust veilig en gezond werken. Zodat iedereen aan het eind van de werkdag weer gezond en veilig naar huis kan en straks gezond en fit met pensioen. 

Inspirerende voorbeelden

Kroeze Infra heeft op alle werken een ontbijt / lunch geregeld, de KAM Coördinator legde uit wat de Bewust Veilig-dag inhoudt en er werd een toolbox gehouden met een onderwerp uit de Bewust Veilig-krant. Ook hebben de medewerkers de online game “Veilig of niet” gespeeld.

Calduran Kalkzandsteen nam op de Bewust Veilig Dag de gelegenheid om iets meer te vertellen over de HSE-afdeling. Wat doet een HSE-afdeling precies om de veiligheid te waarborgen binnen de productielocaties van Calduran?

Heijmans beleefde een superdag. Heijmans CEO Ton Hillen: “Laten we met elkaar in gesprek gaan over veiligheid. Ook als er niks aan de hand is. Veiligheid gaat voor tijd en geld.” Ton ging in gesprek met diverse collega’s over veiligheid op de bouwplaats. Met hoofdingenieur-directeur Tjeerd Roozendaal van Rijkswaterstaat bespreekt hij de rol van een opdrachtgever. En met diverse collega’s heeft hij het over hoe een proactieve veiligheidscultuur kan worden gerealiseerd.

Speciaal voor de Bewust Veilig-dag heeft Dura Vermeer een videocampagne ‘Die zag je niet aankomen’ gedraaid van 7-weken lang met zeven video’s. Daarin llieten veiligheidsexpert Pieter-Jan Licht en Dumperts presentator René van Leeuwen zien wat de vijf grootste risico’s in de bouw en infra zijn. Met behulp van de video’s, intranetberichten, social media en emailnieuwsbrieven & een postmailing naar zowel eigen medewerkers als de top 500 onderaannemers en partners heeft Dura Vermeer aandacht gegeven aan deze risico’s.

Op de Bewust Veilig-dag voerden alle werkmaatschappijen van Dura Vermeer een veiligheidsinspectie uit op een bouwplaats. Ook zijn er onder andere demonstraties gegeven over werken op hoogte, BHV-oefeningen gedaan, pubquizen gespeeld en presentaties gegeven.

Vroom Funderingstechniek besteedt o.a. middels een toolbox extra tijd en aandacht aan het belang van orde en netheid. Aan medewerkers worden emmers (inclusief inhoud) verstrekt. De emmer kan als depot gebruikt worden om de bouwplaats opgeruimd en netjes te houden. Naast de emmers worden in de aankomende periode spillkits uitgedeeld. De spillkits zijn door de Materieeldienst samengesteld om bodem(water) verontreinigingen snel en adequaat op te kunnen ruimen.

Van Iersel Geveltechniek deelt op de Bewust Veilig-dag een magazine uit. Ook is er een uniek Veiligheidskwartet ontwikkeld, wat gespeeld kan worden in de bouwkeet en kantine. Het is zowel in het Nederlands als in het Engels te spelen. Daarnaast is er een fotowedstrijd die zowel op het Instagram-kanaal, LinkedIn als intern gedeeld wordt.

Creatief! Radiair deelt op de monteursoverleggen Bewust Veiligheidshamers uit. Tijdens dit overleg wordt ook de quiz van Bewust Veilig gespeeld en aandacht gevraagd voor de Bewust Veilig-krant en de andere spellen.
Vrolijk heeft speciaal voor deze dag een moment gepland voor alle teams van het bedrijf om een eigen ontwikkeld dobbelspel te spelen. Het spel hangt samen met de veiligheidscampagne Veilig Vrolijk Voorop.
Weir had een Cyber Security and Safety escape room voor alle werknemers met diverse veiligheidsthema’s. Het begon met het geven van AVG gegevens, daarna LOTO, drank/drugs/wapen, vreemde USB stick die door gebruik het systeem hackte, ransom, betreden besloten ruimte, gasdetector, PBM’s, incident melden en communicatie. Dit alles was gegoten in een spel waarbij de bom ontmanteld moest worden. De bom is de referentie naar werkdruk. Focussen onder druk gaat namelijk ten koste van het veiligheidsbewustzijn. Na het spel was er een de-brief waar deze items besproken zijn.

Bonarius vraagt alle operationele collega’s om in de Moreapp een risico-/incident meldingsformulier in te vullen met een dagelijks voorkomend risico tijdens het werk. Veiligheidskundige Peter Schoonderwoert zal uit de ingevulde formulieren één winnaar kiezen die met een mooie cadeaubon wordt beloond. Tijdens de toolboxen zullen medewerkers gezamenlijk de bevindingen bespreken. Zo wordt Bonarius bewuster van de alledaagse risico’s in het werk en worden ongelukken voorkomen.

Haldu Groep overhandigt elke medewerker (dus bouw-én-kantoorpersoneel) een oranje shirt met daarop de tekst ‘Ik werk VEILIG of ik werk niet’. Op de Bewust Veilig Dag draagt iedere Haldu-medewerker dit shirt. Ook wordt er extra aandacht besteed aan de Safe Start; de overkoepelende term die Haldu Groep gebruikt om het personeel nóg bewuster te maken over veilig werken op de bouwplaats. Ook wordt er een educatieve veiligheidsquiz onder het personeel verspreid.

Oosterhof Holman brengt op 30 maart een veiligheidsmagazine uit, vol tips en verhalen van collega’s. Alle collega’s krijgen een exemplaar thuisgestuurd. Ook op het intranet wordt extra aandacht besteden aan veiligheid.

TBI organiseert verschillende online sessies, met bekende spreker en gedragswetenschapper Ben Tiggelaar. Op de bouwplaatsen zijn verschillende toolboxen en er is een digitale bijeenkomst met prof. dr. Jop Groeneweg, waarbij zowel collega’s als externen (vooral ketenpartners) kunnen aanhaken.

BINX heeft een interactief programma voor Bewust Veilig-dag waarin verschillende aspecten over veiligheid terugkomen. Naast diverse sprekers, kunnen medewerkers gevaarlijke situaties herkennen met Virtual Reality bril, werken op hoogte met de hoogwerker met Pfeiffer, een casus veiligheid oplossen en meedoen aan de pubquiz.

“Wij vinden het van groot belang dat we elkaar scherp houden op het gebied van veiligheid. Zoals wij in de Achterhoek zeggen; Wi-j doet ‘t samen!”

image001

Bouwmensen en Inframensen Zuid zetten voor leerlingen op verschillende vestigingen de hele week in het teken van Bewust Veilig. Op het programma staan een activiteit in de werkplaats (steigeropbouw), een quiz met allerlei veiligheidsaspecten en voorlichting over gebruik van alcohol en drugs door Point O. Waarschijnlijk vindt er ook nog een digitale activiteit plaats, zodat echt alle leerlingen worden bereikt.

De divisie industriebouw van Ballast Nedam daagt medewerkers uit om veiligheid te visualiseren in een leuke en originele foto. Dit kan zijn op het werk (veilige werkomgeving), thuis (de stroom uitschakelen bij het verwisselen van een lamp) of onderweg (het omdoen van een veiligheidsgordel voor vertrek). Onder alle deelnemers worden 5 goodieboxen verloot.

Klomp heeft – in samenwerking met Techniek Nederland – een fotowedstrijd georganiseerd. met als thema “Veilig en Gezond Werken”. Alle medewerkers van Klomp kunnen foto’s insturen die volgens hen laten zien dat er binnen Klomp aandacht is voor gezond en veilig werken. De meest originele foto wordt beloond met een onvergetelijke race ervaring voor 2 personen op het circuit van Zandvoort!

Barendrecht Elektra gaat op 30 maart een veiligheidsquiz organiseren voor alle vaste en inleenmedewerkers die zij gedurende de dag kunnen doen. Ook zullen er prijzen te winnen zijn. Vragen zullen betrekking hebben op hoe veiligheid binnen het bedrijf beleefd wordt.

De Boer en De Groot opent op 30 maart de veiligheidsborden die momenteel worden geplaatst in de bouwketen. Ook wordt het karakter van de interne veiligheidscampagne onthuld.

Alle dagen van het jaar is veiligheid belangrijk, maar 30 maart zal het ingenieursbureau van de gemeente Rotterdam extra stilstaan bij veiligheid, gezondheid en milieu. Dit zal zich uiten in meer communicatie, organiseren van inloopspreekuren etc.

Schermafbeelding 2022-03-09 om 16.48.42

De Bedrijfskring Heerhugowaard organiseert een interactieve na-middag/avond met voorlichting en demonstraties voor ondernemers uit de gemeente Dijk en Waard en zullen op 24 maart as. ook voorlichting geven over gezond en veilig werken.

bam

BAM organiseerde ooit een fotowedstrijd waarbij mensen werd gevraagd een ‘safie’ (oftewel een veiligheids-selfie) te maken van een bepaald veiligheidsthema.

Verno-Verhuur

Verno Verhuur gaf in 2019 5 x twee GRATIS trainingen weg. 

Logchies

Alle medewerkers van Logchies kregen een ‘Bewust Veilig Thuis’ pakket toegestuurd met daarin een link naar de ‘Veilig Thuis Scan’. 

Wits-Vastgoedonderhoud

Wits Vastgoedonderhoud bezocht met hun roadshow meerdere projectlocaties waar ze met stellingskaarten met elkaar in gesprek gingen over veiligheid op de bouwplaats. 

Slogan: We blijven erop hameren

Elk ongeluk is er één te veel, dat weten we allemaal. Maar onveilige gewoontes sluipen er maar al te snel in. Vooral als je even snel iets wilt doen en de veilige optie net wat meer tijd of gedoe kost. Daarom is het belangrijk om bewust stil te staan bij veilig en gezond werken. En om daarop te blijven hameren. Daar worden we allemaal beter van. 

De Bewust Veilig-dag heeft dit jaar als slogan ‘We blijven erop hameren’. Sla spijkers met koppen en meld je nu aan als deelnemend bedrijf!

Bekijk wat jij kunt doen of meld je direct aan als deelnemer. 

Initiatiefnemers

De Bewust Veilig-dag is een initiatief van Bouwend Nederland, Techniek Nederland, OnderhoudNL en Aannemersfederatie Nederland.
Lees meer over deze brancheverenigingen

Vorige edities

Tijdens de eerste editie van de Bewust Veilig-dag werd op meer dan 2.000 verschillende werklocaties van 125 bedrijven stilgestaan bij het veilig en gezond werken. In 2019 steeg het aantal deelnemende organisaties naar 400! In 2021 was de dag digitaal, vele bedrijven downloadden de speciale Bewust Veilig-krant en honderden mensen speelden de online escaperoom. Dit jaar willen we nog meer medewerkers, opdrachtgevers en ketenpartners bereiken. Doe jij ook mee?